Szukaj na tym blogu

Drukuj

1 lutego 2012

Wiśniowe babeczki

Delikatne, miękkie i wilgotne. O obniżonej zawartości cukru i tłuszczu co czyni je babeczkami light, można wiec skusić się na nie bez wyrzutów sumienia. Polecam!

Składniki na ciasto (na 12 babeczek):

  • 50 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100g cukru
  • 3 jajka
  • 150g chudego twarogu
  • 250g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • sok i skórka starta z 1 limonki (cytryny)
  • 250 g wiśni (mogą być mrożone)
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub kilka kropel aromatu waniliowego)
Składniki na polewę:
  • opakowanie galaretki wiśniowej
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 szklanki soku wiśniowego
  • 50g chudego twarogu
Masło i  cukier utrzyj na puszystą masę, ciągle ucierając dodaj jajka i ekstrakt z wanilii. Na koniec dodaj twaróg i nadal ucieraj.  Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą oraz ze skórką i sokiem z limonki. Całość dodaj do masy serowej i utrzyj na gładkie ciasto. Do ciasta dodaj wiśnie, odłóż kilka na wierzch ciasta i do dekoracji. Ciasto przełóż do formy na 12 standardowych muffinek, wyłożonej papilotkami, rozdzielając je równo pomiędzy papilotki. Wierzch ciasta udekoruj wiśniami. Piecz około 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180C.

Gdy babeczki się pieką możesz przygotować krem do dekoracji. Połowę kompotu zagotuj i rozpuść w nim galaretkę. Pozostały zimny kompot wymieszaj z proszkiem budyniowym a następnie z płynną galaretką i mieszając doprowadź do wrzenia. Na koniec dodaj twaróg i porządnie wymieszaj. Przestudzoną masą udekoruj upieczone i wystudzone babeczki. Na wierzchu każdej babeczki umieść wisienkę. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz