Delikatne, miękkie i wilgotne. O obniżonej zawartości cukru i tłuszczu co czyni je babeczkami light, można wiec skusić się na nie bez wyrzutów sumienia. Polecam!
Składniki na ciasto (na 12 babeczek):
- 50 g masła w temperaturze pokojowej
- 100g cukru
- 3 jajka
- 150g chudego twarogu
- 250g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- sok i skórka starta z 1 limonki (cytryny)
- 250 g wiśni (mogą być mrożone)
- łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub kilka kropel aromatu waniliowego)
Składniki na polewę:
- opakowanie galaretki wiśniowej
- opakowanie budyniu waniliowego
- 2 szklanki soku wiśniowego
- 50g chudego twarogu
Masło i cukier utrzyj na puszystą masę, ciągle ucierając dodaj jajka i ekstrakt z wanilii. Na koniec dodaj twaróg i nadal ucieraj. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą oraz ze skórką i sokiem z limonki. Całość dodaj do masy serowej i utrzyj na gładkie ciasto. Do ciasta dodaj wiśnie, odłóż kilka na wierzch ciasta i do dekoracji. Ciasto przełóż do formy na 12 standardowych muffinek, wyłożonej papilotkami, rozdzielając je równo pomiędzy papilotki. Wierzch ciasta udekoruj wiśniami. Piecz około 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180C.
Gdy babeczki się pieką możesz przygotować krem do dekoracji. Połowę kompotu zagotuj i rozpuść w nim galaretkę. Pozostały zimny kompot wymieszaj z proszkiem budyniowym a następnie z płynną galaretką i mieszając doprowadź do wrzenia. Na koniec dodaj twaróg i porządnie wymieszaj. Przestudzoną masą udekoruj upieczone i wystudzone babeczki. Na wierzchu każdej babeczki umieść wisienkę. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz