Przepis z książki Nigelli Lawson " Nigella ekspresowo" z niewielkimi zmianami.
Składniki:
- 2 jajka
- 100g mrożonej fasolki szparagowej
- 200g podsuszanych pomidorów w oliwie
- 100g czarnych oliwek
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- pół główki sałaty lodowej
- 1 czerwona cebula
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
Jajka ugotuj na twardo. Fasolkę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Sałatę porwij na kawałki i przełóż do dużej miski. Pomidory i oliwki pokrój na kawałki, dodaj do sałaty. Cebulę pokrój w cienkie piórka, tuńczyka odcedź z zalewy i dodaj do reszty składników. Przygotuj dresing z oliwy w której były zamarynowane pomidory. Dodaj do niej sok z cytryny, sól oraz cukier, składniki dokładnie wymieszaj i polej nimi sałatkę. Całość delikatnie ale dokładnie wymieszaj. Na koniec rozłóż na sałatce jajka pokrojone w ósemki. Sałatkę podawaj z grzankami. Smacznego!
Inspiracja: Nigella Lawson "Nigella ekspresowo"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz