20 lutego 2012

Sałatka nicejska

Przepis z książki Nigelli Lawson " Nigella ekspresowo" z niewielkimi zmianami.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 100g mrożonej fasolki szparagowej
  • 200g podsuszanych pomidorów w oliwie
  • 100g czarnych oliwek
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • pół główki sałaty lodowej
  • 1 czerwona cebula
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
Jajka ugotuj na twardo. Fasolkę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Sałatę porwij na kawałki i przełóż do dużej miski. Pomidory i oliwki pokrój na kawałki, dodaj do sałaty. Cebulę pokrój w cienkie piórka, tuńczyka odcedź z zalewy i dodaj do reszty składników. Przygotuj dresing z oliwy w której były zamarynowane pomidory. Dodaj do niej sok z cytryny, sól oraz cukier, składniki dokładnie wymieszaj i polej nimi sałatkę. Całość delikatnie ale dokładnie wymieszaj. Na koniec rozłóż na sałatce jajka pokrojone w ósemki. Sałatkę podawaj z grzankami. Smacznego!


Inspiracja: Nigella Lawson "Nigella ekspresowo"



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze i gotuje , Blogger