Szukaj na tym blogu

Drukuj

30 maja 2012

Makaron ze szpinakiem, serem pleśniowym i łososiem

Miałam dziś ochotę na danie z makaronu. Miałam też ochotę na szpinak. Jak szpinak to ser lazur. A w lodówce jeszcze pływał łosoś. Tak oto powstało pyszne danie - makaron ze szpinakiem i łososiem.



Składniki (dla 2-3 osób):

  • 100g wędzonego łososia
  • 200g ulubionego makaronu - u mnie gniazdka
  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • opakowanie sera pleśniowego - np.: błękitny Lazur
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 3-4 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • chlust mleka
  • sól i pieprz
Makaron ugotuj w osolonej wodzie tak aby był al dente. W rondlu podgrzej łyżkę masła, dorzuć szpinak, dodaj drobno posiekany czosnek i bazylię. Całość duś około 15 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Ser pokrusz na male kawałki, wrzuć na drugą patelnie, wlej chlust mleka. Podgrzewaj aż ser całkowicie się roztopi, ciągle mieszaj aby sos nie przypalił się. Serwuj w następujący sposób - na makaron wyłóż szpinak, polej sosem i udekoruj kawałkami wędzonego łososia. Smacznego!






2 komentarze:

  1. do tej pory robiłam makaron z samym szpinakiem. Napewno wykorzystam taka opcje!

    OdpowiedzUsuń
  2. No po prostu bomba pyszności, jestem na Montignacu i zamiast zwykłego dodałam sojowy makaron pyszności, mojemu synkowi 2 letniemu też smakowało

    OdpowiedzUsuń