Miałam dziś ochotę na danie z makaronu. Miałam też ochotę na szpinak. Jak szpinak to ser lazur. A w lodówce jeszcze pływał łosoś. Tak oto powstało pyszne danie - makaron ze szpinakiem i łososiem.
Składniki (dla 2-3 osób):
- 100g wędzonego łososia
- 200g ulubionego makaronu - u mnie gniazdka
- opakowanie mrożonego szpinaku
- opakowanie sera pleśniowego - np.: błękitny Lazur
- kilka listków świeżej bazylii
- 3-4 ząbki czosnku
- łyżka masła
- chlust mleka
- sól i pieprz
Makaron ugotuj w osolonej wodzie tak aby był al dente. W rondlu podgrzej łyżkę masła, dorzuć szpinak, dodaj drobno posiekany czosnek i bazylię. Całość duś około 15 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Ser pokrusz na male kawałki, wrzuć na drugą patelnie, wlej chlust mleka. Podgrzewaj aż ser całkowicie się roztopi, ciągle mieszaj aby sos nie przypalił się. Serwuj w następujący sposób - na makaron wyłóż szpinak, polej sosem i udekoruj kawałkami wędzonego łososia. Smacznego!
do tej pory robiłam makaron z samym szpinakiem. Napewno wykorzystam taka opcje!
OdpowiedzUsuń