Pomidorowa w nowej odsłonie. Pieczona papryka dodaje zupie słodyczy i ciekawego aromatu.
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 5 dużych pomidorów
- 1 łyżka oliwy
- 1 grubo pokrojona średnia cebula
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 pokrojona papryczka chili (lub 1/2 łyżeczki chili w proszku)
- 1 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 2 łyżki śmietany (opcjonalnie)
- 2 łyżki świeżo pokrojonego szczypiorku lub zielonej części dymki
- starty żółty ser (opcjonalnie)
Rozgrzej piekarnik do temperatury 240C. Pokrój paprykę w ćwiartki, usuń ogonki i pestki. Opiecz ją zewnętrzną stroną do góry, pomidory przekrój na pół i również opiecz na lekko natłuszczonej blaszce, bez przykrycia, przez ok. 15 minut. Aż skórka papryki pokryje się pęcherzykami i sczernieje, a pomidory zmiękną. Wyciągnij paprykę z piekarnika i przykryj kawałkiem folii aluminiowej, po 5 minutach obierz ze skórki. Pomidory również obierz ze skórki. W dużym garnku rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę, czosnek i chili. Dodaj paprykę i pomidory, smaż mieszając przez ok 5 minut. Dolej bulion. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj bez przykrycia przez 10 minut. Całość zmiksuj przy pomocy blendera na jednolity i gładki krem. Rozlej zupę do miseczek, udekoruj śmietaną, szczypiorkiem i startym serem. Podawaj z pieczywem. Smacznego!
Post bierze udział w akcji
ognisty kolorek:)
OdpowiedzUsuńDziś skorzystałem z tego przepisu, smak zupy jest niesamowity :)tylko śpieszyłem się i poparzyłem opuszki palców obierając paprykę i pomidory :) dymka i ser rozpuszczony w zupie to świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńNiestety z papryką trzeba uważać, też często kończę z poparzonymi palcami. Kolejny raz cieszę się bardzo, że smakowało i zachęcam do spróbowania kolejnych przepisów.
UsuńNa pewno skorzystam z któregoś przepisu, mam teraz na oku brokuła w cieście z sosem czosnkowym, jak zrobię to ocenię :) a bloga polecę znajomym :)
Usuń