Szukaj na tym blogu

Drukuj

9 maja 2012

Słodko-pikantne ziemniaki glazurowane w chili

Ziemniaki w nowym wydaniu. O ciekawym, wciągającym słodko-pikantnym smaku. Idealne jako dodatek do dań głównych, wbrew pozorom pasują nawet do tradycyjnego, niedzielnego kotleta :)

Składniki (dla 3-4 osób):

  • 1kg ziemniaków
  • 1/4 szklanki słodkiego sosu chili
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki chili
  • sól i pieprz
Rozgrzej piekarnik do temperatury 220C. Ziemniaki obierz i pokrój w cząstki. Wymieszaj sos chili, musztardę, rozmaryn, paprykę i chili w dużej misce, dodaj ziemniaki i obtocz je w glazurze. Ułóż ziemniaki wraz z sosem w na dużej blaszce, lub naczyniu żaroodpornym. Posyp po wierzchu solą i pieprzem. Piecz około 1h, aż ziemniaki zmiękną a glazura skarmelizuje się. Serwuj jako dodatek do ulubionych dań. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz