Szukaj na tym blogu

Drukuj

28 maja 2012

Chili con carne na piwie


Klasyczne danie kuchni meksykańskiej i teksańskiej. Smaczne połączenie mięsa mielonego, pomidorów i fasoli z aromatycznymi przyprawami. Szybkie w przygotowaniu i mało czasochłonne. Idealne rozwiązanie na przyjęcie w gronie przyjaciół. Piwo w tym przepisie dodaje chili swoistego smaczku. Oczywiście najlepsze jest na drugi dzień, gdy wszystkie składniki przegryzą się.



Składniki (dla 3-4 osób):


  • 1 suszona papryczka chili (lub łyżeczka chili w proszku)
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 3-4 posiekane cebule
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 900g mielonej wołowiny
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka Vegety
  • 1 czerwona papryka
  • 2 puszki pomidorów w kawałkach
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 300 mln piwa (ja użyłam Desperados)
  • 1 listek laurowy
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki przyprawy do chili con carne
  • 2 łyżeczki przyprawy do dań meksykańskich
  • małe avocado
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 50g żołtego sera
  • 4 wrapsy
Rozgrzej olej w dużym rondlu lub Woku (sprawdza się do przygotowania tego dania). Dodaj cebulę i czosnek, oprósz Vegetą i smaż przez ok. 5 minut. Następnie dodaj wołowinę. Smaż ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż mięso lekko się zrumieni i odparuje z niego wilgoć. Dodaj 1 łyżeczkę soli i paprykę chili. Dodaj dodaj przyprawy - do chili con carne i do dań meksykańskich. Dokładnie wymieszaj. Dodaj paprykę pokrojoną w kostkę. Dodaj oregano, liść laurowy, drugą łyżeczkę soli. Dokładnie wymieszaj. Następnie dorzuć  pomidory i wlej piwo, wymieszaj i gotuj pół godziny, aby piwo zredukowało się. Po tym czasie dodaj fasolę i gotuj, aż fasola się zagrzeje. Ewentualnie dopraw do smaku solą. Podawaj z pokrojonym w kostkę awokado, startym serem, jogurtem naturalnym oraz wrapsami. Awokado i jogurt zniwelują ostrość potrawy. Smacznego!





1 komentarz:

  1. Ciekawa wersja! I masz racje, chilli con carne najlepiej smakuje na drugi dzien :)

    OdpowiedzUsuń