Przepis na to ciasto dostałam dawno temu od mojej koleżanki. Ciasto jest pyszne jednak w oryginalniej wersji przeraża ilość cukru i masła. Dlatego postanowiłam spróbować zrobić je w wersji light. Okazało się, że odchudzone ciasto nie traci na smaku. Polecam.
Składniki:
- opakowanie herbatników
- 2 budynie waniliowe (z cukrem)
- 2 galaretki cytrynowe
- 2 banany
- łyżka masła
- 1 żółtko
- tabliczka czekolady deserowej
Dno tortownicy (o średnicy 20cm) wyłóż herbatnikami. Na herbatnikach ułóż banany, pokrojone w plasterki. Budynie ugotuj według instrukcji na opakowaniu i dodaj łyżkę masła. Do ugotowanych budyni wsyp galaretki. Całość wymieszaj. Przestudź masę. Następnie dodaj żółtko i wymieszaj ponownie.Tak przygotowaną masę wlej do tortownicy. Gdy stężeje udekoruj ciasto czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. Smacznego!
Tego ciastem nie powinno się nazywać....galaretki zbędne ponieważ można było zrobić gęściejszy budyń i też by był twardy ogólnie konsystencja wygląd jak i smak=budyń..... szkoda było czasu nie polenam nikowu chyba że komuś sie nudzi i nie ma co robić ;)
OdpowiedzUsuń