Szukaj na tym blogu

Drukuj

14 stycznia 2012

Sernik na zimno

Bardzo szybki, nie wymagający dużo pracy, a jednocześnie bardzo smaczny sernik na zimno. Na herbatnikowym spodzie z galaretką i owocami.

Składniki na spód:
  • opakowanie herbatników Digestive z czekoladą (200g)
  • 100g orzechów włoskich (obranych i posiekanych)
  • 150g masła
Składniki na masę:
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 300ml śmietany kremówki 30% (zimnej, prosto z lodówki)
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 500g ulubionego serka twarogowego (w kubełku)
  • opakowanie waniliowego serka homogenizowanego (100-150g)
  • tabliczka białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
Składniki na wierzchnią warstwę:
  • szklanka owoców - świeżych lub mrożonych (np. truskawki, wiśnie)
  • galaretka truskawkowa
Tortownicę o średnicy 20cm dokładnie wyłóż folią spożywczą. Herbatniki pokrusz, dodaj rozdrobnione orzechy. Zalej roztopionym masłem. Dokładnie wymieszaj aby składniki dobrze się połączyły. Tak przygotowaną masą wyłóż dno tortownicy, mocno ubijając tak, aby masa stworzyła twardy spód. Tortownicę włóż do lodówki na czas przygotowywani masy.

Przygotuj galaretkę wg instrukcji na opakowaniu, ale odejmij od niej 1/2 szklanki wody. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody, odstaw do wystudzenia. Śmietankę ubij na sztywno. W połowie ubijania dodaj cukier puder. Nadal mieszając, dodawaj po łyżeczce serka homogenizowanego, serka twarogowego, roztopionej czekolady. Na koniec dodaj przestudzoną żelatynę. Tak przygotowaną masę wyłóż na wcześniej przygotowany spód z herbatników i wstaw do lodówki. Gdy masa lekko stężeje wyłóż na nią owoce (jeżeli używasz mrożonych, rozmroź je i wysusz na papierowym ręczniku aby nie wypuściły za dużo wody). Zalej owoce tężejącą galaretka.Wstaw sernik do lodówki na kilka godzin alby całkowicie stężał. Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz