28 stycznia 2012

Weneckie ciasto marchewkowe

Ciasto to powstało na bazie przepisu Nigelli Lawson. Postanowiłam go trochę zmienić. Nigella w swojej wersji nie używa w ogóle mąki. Niewielka ilość mąki i proszku do pieczenia spowoduje, że ciasto wyrośnie i stanie się bardziej puszyste. Odrobina cynamonu zaostrza smak. Ciasto jest dobre, korzenne i mokre. Najlepiej smakuje następnego dnia, gdy wszystkie składniki się przegryzą.

Składniki (na tortownicę o średnicy 20cm):
  • 2 duże lub 3 średnie marchewki (220g-250g) 
  • 150 g cukru
  • 125 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 3 jajka 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 g mielonych migdałów 
  • 100 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej 
  • łyżeczka cynamonu
  • skórka otarta z połowy cytryny i sok z połowy cytryny 
  • 75g rodzynek sułtanek namoczonych w 60 ml rumu 
  • 3 łyżki orzeszków piniowych (do dekoracji) 
Zetrzyj  marchewki na tarce o grubych oczkach. Cukier ręcznie wymieszaj z oliwą, wbij jajka i wymieszaj trzepaczką, żeby wtłoczyć powietrze.Ciągle mieszając wsyp mąkę z dodatkiem proszku do  pieczenia i sody. Dodaj ekstrakt waniliowy, tartą gałkę muszkatołową i cynamon, a następnie rodzynki moczone w rumie oraz skórkę otartą z połówki cytryny i wyciśnięty z niej sok. Na koniec wsyp odciśniętą z nadmiaru soku marchew i wymieszaj. Masę przełóż do natłuszczonej oliwą i wyłożonej pergaminem tortownicy. Wierzch ciasta posyp uprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi. 
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180C na 40-50 min. Po 40 minutach sprawdzaj za pomocą patyczka czy ciasto jest gotowe. Smacznego!


Inspiracja: Nigella Lawson




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze i gotuje , Blogger