Kuchnia orientalna jest jedną z moich ulubionych - oprócz meksykańskiej czy włoskiej. Dziś prezentuję przepis na szybkiego i fenomenalnego orientalnego kurczaka. Danie jest moją wariacją na temat przepisu z książki "Nigella ekspresowo".
Składniki no około 6 porcji:
SOS:
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- 3 łyżki masła orzechowego
- sok z jednej limonki
DANIE:
- podwójna pierś z kurczaka
- 125 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej ugotowanej wg instrukcji na opakowaniu
- mała puszka kiełków fasoli mung
- 1 czerwona papryka pokrojona w paski
- 2 cebulki dymki drobno posiekane (w całości, zarówno biała jak i zielona część)
- 250 g makaronu spaghetti (lub chińskiego makaronu jajecznego) przygotowanego wg instrukcji na opakowaniu
- 3 łyżki ziaren sezamu
- 3 ząbki czosnku
- odrobina oleju do smażenia
- sól do smaku
Danie najlepiej przygotowuje się w Woku. Jednak jeśli go nie mamy wystarczy większa patelnia.
Wszystkie składniki sosu połącz w misce.
Pokrój pierś z kurczaka na paseczki i usmaż na odrobinie rozgrzanego oleju. Do smażącego się kurczaka dodaj 3 rozgniecione ząbki czosnku i szczyptę soli. Zalej kurczaka wcześniej przygotowanym sosem. Następnie wrzuć paprykę pokrojoną na paski, ugotowaną wcześniej fasolkę szparagową, odcedzone kiełki fasolki mung. Całość wymieszaj i duś aż warzywa zmiękną. Następnie dodaj posiekane dymki. Na koniec dodaj makaron tak aby dobrze połączył się z pozostałymi składnikami. Przed podaniem całość posyp ziarnami sezamu. Smacznego!
Inspiracja: Nigella Lawson "Nigella ekspresowo"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz