7 stycznia 2012

Kurczak w sosie z masła orzechowego

Kuchnia orientalna jest jedną z moich ulubionych - oprócz meksykańskiej czy włoskiej. Dziś prezentuję przepis na szybkiego i fenomenalnego orientalnego kurczaka. Danie jest moją wariacją na temat przepisu z książki "Nigella ekspresowo".

Składniki no około 6 porcji:

SOS:
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • sok z jednej limonki
DANIE:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 125 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej ugotowanej wg instrukcji na opakowaniu
  • mała puszka kiełków fasoli mung
  • 1 czerwona papryka pokrojona w paski
  • 2 cebulki dymki drobno posiekane (w całości, zarówno biała jak i zielona część)
  • 250 g makaronu spaghetti (lub chińskiego makaronu jajecznego) przygotowanego wg instrukcji na opakowaniu
  • 3 łyżki ziaren sezamu
  • 3 ząbki czosnku
  • odrobina oleju do smażenia
  • sól do smaku
Danie najlepiej przygotowuje się w Woku. Jednak jeśli go nie mamy wystarczy większa patelnia.

Wszystkie składniki sosu połącz w misce.
Pokrój pierś z kurczaka na paseczki i usmaż na odrobinie rozgrzanego oleju. Do smażącego się kurczaka dodaj 3 rozgniecione ząbki czosnku i szczyptę soli. Zalej kurczaka wcześniej przygotowanym sosem. Następnie wrzuć paprykę pokrojoną na paski, ugotowaną  wcześniej fasolkę szparagową, odcedzone kiełki fasolki mung. Całość wymieszaj i duś aż warzywa zmiękną. Następnie dodaj posiekane dymki. Na koniec dodaj makaron tak aby dobrze połączył się z pozostałymi składnikami. Przed podaniem całość posyp ziarnami sezamu. Smacznego!



Inspiracja: Nigella Lawson "Nigella ekspresowo"



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze i gotuje , Blogger