To na pewno jest ulubiona zupa Shreka. Mocno cebulowa, pyszna i łatwa w przygotowaniu.
Składniki:
- 2 duże cebule
- zielona część dymki
- kilka brukselek (opcjonalnie)
- łyżka masła
- 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego (może być z kostki rosołowej)
- 100g serka topionego (zwykły lub ze szczypiorkiem)
- sól i pieprz
Cebulę obierz i posiekaj w kosteczkę. Następnie zeszklij na łyżce masła w średnim garnku. Do cebuli powoli wlej bulion. Ser topiony pokrój w kosteczkę i włóż do bulionu. Mieszaj dopóki ser się nie roztopi. Zupę przypraw do smaku solą i pieprzem. Jeżeli lubisz, dodaj kilka brukselek. Do zupy można także dodać śmietanę (ja jednak tego nie robię, żeby było bardziej light ;) ). Gotuj zupę na średnim ogniu około 10 minut. Przed podaniem posyp poszatkowaną zieloną częścią dymki. Zupę można podawać z grzankami, pieczywem albo waflami ryżowymi. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz