Szukaj na tym blogu

Drukuj

24 stycznia 2012

Idealne ciasto na pizze

Wypróbowałam wiele przepisów na ciasto do pizzy, ale ten wydaje się najlepszy, bo pozwala nam zdecydować czy chcemy pizzę na grubym czy cienkim spodzie. Jeżeli ciasto rozwałkujemy delikatnie, ciasto będzie grube i puszyste, jeżeli mocno, wyjdzie cienkie i chrupiące (jak na zdjęciu).
Dodatkowym atutem jest to, że ciasto według poniższego przepisu jest lekkie i nie zapycha, dzięki temu nie stłumi smaku dodatków.



Składniki na ciasto:
  • 400g mąki
  • 30g drożdży
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół)
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka bazylii
Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól, pieprz oraz przyprawy. Następnie pokrusz i dodaj drożdże. W mące zrób wgłębienie i wlej do niego olej oraz mleko z wodą. Ciasto zagniataj okołu 5 minut aż wszystkie składniki dokładnie połączą się. Tak przygotowane ciasto należy przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Następnie rozwałkuj ciasto (według upodobania) na podsypanym mąką blacie. Rozwałkowanym ciastem wyłóż formę\blaszkę wysmarowaną oliwą. Do ciasta dodaj wybrane przez siebie dodatki i skomponuj swoją ulubioną pizze. Całość piecz około 20 minut w temperaturze 180C (jeżeli lubisz bardzo chrupiący spód, możesz zostawić pizze na kilka minut w wyłączonym piekarniku, aby ciasto się podsuszyło). Pizza jest gotowa kiedy ciasto delikatnie odchodzi od boków i dna formy\blaszki. Nadmiar ciasta możesz zamrozić i wykorzystać przy innej okazji. Smacznego! 

                              

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz