27 stycznia 2012

Azjatycka sałatka z ogórka

Sałatka ta wymaga niewielkiego nakładu pracy i składników,a efekt końcowy jest spektakularny. Idealnie nadaje się jako dodatek do dań mięsnych i rybnych. Gorąco polecam.

Składniki:
  • 1 zielony ogórek
  • 1 mała czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki orzeszków ziemnych (solonych lub nie)
  • 2 łyżki oleju sezamowego (do kupienia w każdym markecie na dziale z żywnością orientalną, cena ok. 6-7 zł)
  • sok z połowy limonki (lub cytryny)
Ogórek obierz ze skórki i pokrój w cienkie słupki (można  użyć do tego tarki). To samo zrób z papryką. Czosnek i orzeszki drobno posiekaj. Dodaj sok z limonki i olej sezamowy. Dokładnie wymieszaj. Tak przygotowanym dressingiem zalej wcześniej pokrojone warzywa. Całość dokładnie wymieszaj. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger