To jedna z moich ulubionych sałatek. Jest zarówno prosta w przygotowaniu jak i pyszna. Ma także wiele zastosowań. Resztki sałatki można zapiec z ulubionym makaronem w piekarniku i mamy szybką zapiekankę. Można także zawinąć je w tortille, dodać sos czosnkowy i mamy pyszne wrapsy.
Potrzebne składniki:
- mix papryk (1 czerwona, 1 żółta, 1 zielona)
- ogórek zielony
- duży pomidor
- puszka kukurydzy
- kostka żółtego sera ( ulubiony żółty ser np.: gouda, edam, cheddar)
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- puszka tuńczyka w oleju
- sól, pieprz - do smaku
- opcjonalnie: oregano
Wszystkie składniki kroimy w kostkę ( mniej więcej wielkości 1 cm). Dodajemy odsączonego tuńczyka w sosie własnym oraz tuńczyka w oleju - wraz z olejem. Olej z tuńczyka będzie spoiwem sałatki. Całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz oregano. Sałatka najlepiej smakuje gdy wszystkie składniki się "przegryzą".
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz