6 stycznia 2012

Sałatka z tuńczyka

To jedna z moich ulubionych sałatek. Jest zarówno prosta w przygotowaniu jak i pyszna. Ma także wiele zastosowań. Resztki sałatki można zapiec z ulubionym makaronem w piekarniku i mamy szybką zapiekankę. Można także zawinąć je w tortille, dodać sos czosnkowy i mamy pyszne wrapsy.

Potrzebne składniki:
  •  mix papryk (1 czerwona, 1 żółta, 1 zielona)
  • ogórek zielony
  • duży pomidor
  • puszka kukurydzy
  • kostka żółtego sera ( ulubiony żółty ser np.: gouda, edam, cheddar)
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • puszka tuńczyka w oleju
  • sól, pieprz - do smaku
  • opcjonalnie: oregano

Wszystkie składniki kroimy w kostkę ( mniej więcej wielkości 1 cm). Dodajemy odsączonego tuńczyka w sosie własnym oraz tuńczyka w oleju -  wraz z olejem. Olej z tuńczyka będzie spoiwem sałatki. Całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz oregano. Sałatka najlepiej smakuje gdy wszystkie składniki się "przegryzą".



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze i gotuje , Blogger