Szukaj na tym blogu

Drukuj

5 maja 2012

Skrzydełka z kurczaka z salsą z pomidorków koktajlowych

Pomysł na lekki i pyszny obiad z mojej ulubionej kuchni meksykańskiej.

Składniki (dla 3-4 osób):

·                     1 kg skrzydełek z kurczaka
·                     1/2 łyżeczki oregano
·                     1/2 łyżeczki chili
·                     1 łyżki słodkiej papryki
·                     2 łyżki przecieru pomidorowego
·                     1 łyżka oleju roślinnego
·                      2 limonki
·                     500g pomidorków koktajlowych
·                     2 awokado
·                     1 puszka kukurydzy
·                     1 średnia czerwona cebula
·                     1 łyżka suszonej kolendry
·                     sól i pieprz

Skrzydełka z kurczaka umyj i odetnij ostatnią część tzw. lotkę. W dużej misce wymieszaj przyprawy (oregano, paprykę, chili), przecier pomidorowy, olej, sok i skórkę otartą z 1 limonki. dodaj skrzydełka z kurczaka, dokładnie obtocz je w przygotowanej marynacie. Odstaw je do lodówki na 2h (lub jeżeli masz czas to na całą noc). Rozgrzej piekarnik do temperatury 200C. Ułóż skrzydełka na dużej, płytkiej natłuszczonej blaszce (razem z marynatą). Piecz około 30-40 minut w zależności czy lubisz bardziej lub mniej chrupiące. W międzyczasie pokrój pomidorki w ćwiartki, wymieszaj je w misce z pokrojonym w małą kostkę awokado, kukurydzą i drobno posiekaną cebulą. Całość oprósz solą i pieprzem do smaku, polej sokiem z limonki i dokładnie wymieszaj. Podawaj kurczaka wyłożonego na salsę. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz