Typowo włoska, o czym świadczą kolory sałatki przypominające flagę Włoch. Przyrządza się ją z pokrojonej w plasterki mozzarelli i pomidorów, polanych sosem z oliwy z oliwek i bazylii z dodatkiem soli i pieprzu. Idealna jako przystawka lub na lekką kolację z dodatkiem pieczywa czosnkowego. Prosty, subtelny, niezwykle świeży smak !
Składniki:
- 2 kule mozzarelli (po 150g)
- 3-4 dojrzałe czerwone pomidory
- biała część z 1 dymki, pokrojona w cieniutkie plasterki
- garść bazylii
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek (koniecznie dobrej jakości, extra virgin)
- sól i pieprz
Najpierw przygotuj dressing. Odłóż kilka listków bazylii a resztę posiekaj i wymieszaj z oliwą, szczyptą soli i pieprzu. Pomidory i mozzarellę pokrój w plasterki. Ułóż na przemian na talerzu. Posyp dymką. Skrop dressingiem bazyliowym. Na koniec posyp listkami bazylii i popieprz. Podawaj z pieczywem czosnkowym. Smacznego!
Post bierze udział w akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz