7 maja 2012

Sałatka Caprese

Typowo włoska, o czym świadczą kolory sałatki przypominające flagę Włoch. Przyrządza się ją z pokrojonej w plasterki mozzarelli i pomidorów, polanych sosem z oliwy z oliwek i bazylii z dodatkiem soli i pieprzu. Idealna jako przystawka lub na lekką kolację z dodatkiem pieczywa czosnkowego. Prosty, subtelny,  niezwykle świeży smak !

Składniki:

  • 2 kule mozzarelli (po 150g)
  • 3-4 dojrzałe czerwone pomidory
  • biała część z 1 dymki, pokrojona w cieniutkie plasterki
  • garść bazylii
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek (koniecznie dobrej jakości, extra virgin)
  • sól i pieprz
Najpierw przygotuj dressing. Odłóż kilka listków bazylii a resztę posiekaj i wymieszaj z oliwą, szczyptą soli i pieprzu. Pomidory i mozzarellę pokrój w plasterki. Ułóż na przemian na talerzu. Posyp dymką. Skrop dressingiem bazyliowym. Na koniec posyp listkami bazylii i popieprz. Podawaj z pieczywem czosnkowym. Smacznego!



Post bierze udział w akcji:

Pomidorowe inspiracje


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze i gotuje , Blogger