Szukaj na tym blogu

Drukuj

8 maja 2012

Quiche z pieczarkami

Czyli pieczarkowa tarta w sam raz na kolację.

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 duża cebula
  • 400g pieczarek
  • 3-4 jajka
  • 200g sera żółtego
  • 1 zielona papryka
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki mleka
  • sól i pieprz
Wyłóż okrągłą formę o średnicy 24-26cm ciastem francuskim, ponakłuwaj ciasto widelcem i delikatnie podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 200C (około 5 minut). Przygotuj farsz. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni z rozgrzaną oliwą. Pieczarki oczyść, pokrój i dodaj do cebuli. Dodaj paprykę pokrojoną w kostkę. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż około 10 minut. W miseczce rozmąć jajka i wymieszaj z startym serem, mlekiem, posiekaną natką, solą i pieprzem. Na cieście ułóż farsz pieczarkowy. Na wierzchu równomiernie masę jajeczną. Całość zapiecz w piekarniku tak długo aż wierzch się zarumieni - około 15 min. Smacznego!




1 komentarz: