Czyli pieczarkowa tarta w sam raz na kolację.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 duża cebula
- 400g pieczarek
- 3-4 jajka
- 200g sera żółtego
- 1 zielona papryka
- natka pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki mleka
- sól i pieprz
Wyłóż okrągłą formę o średnicy 24-26cm ciastem francuskim, ponakłuwaj ciasto widelcem i delikatnie podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 200C (około 5 minut). Przygotuj farsz. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni z rozgrzaną oliwą. Pieczarki oczyść, pokrój i dodaj do cebuli. Dodaj paprykę pokrojoną w kostkę. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż około 10 minut. W miseczce rozmąć jajka i wymieszaj z startym serem, mlekiem, posiekaną natką, solą i pieprzem. Na cieście ułóż farsz pieczarkowy. Na wierzchu równomiernie masę jajeczną. Całość zapiecz w piekarniku tak długo aż wierzch się zarumieni - około 15 min. Smacznego!
Wygląda bardzo apetycznie :D
OdpowiedzUsuń