Składniki:
- 50g roztopionego masła
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki mąki
- 2 roztrzepane jajka
- 1 puszka kukurydzy
- 1 średnia cukinia (ok 240g)
- garść tartego sera
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 łyżeczki papryczki chili
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Wymieszaj na gładką masę masło, mąkę i jajka w średniej misce. Dodaj ser, odcedzoną kukurydzę, obraną i startą cukinie, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i cebulę. Wsyp chili i dopraw solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Rozgrzej olej na patelni, nakładaj kopiaste łyżki masy, smaż ok 2 min z każdej strony, aż placki zbrązowieją. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj z sosem czosnkowym, ogórkiem konserwowym i kawałkami wędzonego łososia. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz