27 kwietnia 2012

Muffinki Baklava

Mufinki, które smakiem nawiązują do wschodniego deseru Baklavy. Słodkie, pachnące cynamonem, przepyszne.

Składniki (na 12 muffinek):

Nadzienie:

  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki posiekanych pistacji
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki roztopionego masła
Muffinki:
  • 250g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka maślanki
  • 3-4 łyżki płynnego miodu
Rozgrzej piekarnik do 200C. Formę na muffinki wyłóż papierowymi papilotkami. Wszystkie składniki nadzienia dokładnie Wymieszaj  w miseczce. Osobno wymieszaj wszystkie suche składniki - mąkę, sodę i proszek do pieczenia. w trzecim naczyniu połącz wszystkie mokre składniki - maślankę, jajko i masło, a potem dodaj do połączonych suchych składników. Dokładnie wymieszaj, aż do powstania jednolitej, gładkiej masy. Wypełnij papilotki ciastem do 1/3 wysokości, następnie dodaj łyżkę nadzienia i przykryj kolejną warstwą nadzienia - 2/3 wysokości foremki. Resztą nadzienia posyp wierzch muffinek. Piecz 15-20 minut, muffinki powinny być lekko zarumienione. Po upieczeniu wierzch lekko polej miodem. Smacznego!



Inspiracja : Nigella Lawson


1 komentarz:

  1. też piekłam! pięknie pachną i smakują:)

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze i gotuje , Blogger