Pesto, czyli aromatyczny zielony sos, który pochodzi z włoskiej Ligurii. Wytwarzany w marmurowych moździerzach z bazylii, oliwy z oliwek, parmezanu, orzeszków piniowych i soli. Serwowany jako dodatek do pieczywa, makaronów, sałat i serów. Ja zakochałam się w pesto od pierwszego spróbowania. Najpierw w tej sklepowej wersji, teraz nie wyobrażam sobie innego jak świeżego własnej roboty. Pesto przy pomocy blendera przygotowuje się minutę, a smak i efekt jest niepowtarzalny.
Składniki:
- duży pęczek bazylii
- garść orzechów piniowych (jeżeli nie masz ich możesz równie dobrze użyć orzechów włoskich, ziaren słonecznika, orzeszków ziemnych)
- 1 ząbek czosnku
- 50g startego parmezanu (lub innego twardego sera, np.: pecorino)
- ok 100ml oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Umyte liście bazylii, obrany czosnek, ser, orzeszki i sól włóż do blendera. Wszystko dokładnie zmiksuj. dodaj oliwę i zmiksuj jeszcze raz. Dopraw do smaku solą i pieprzem i wymieszaj. Jeżeli lubisz czosnek możesz dodać go więcej. Możesz także dodać więcej oliwy. Pesto powinno mieć gładką, półpłynną konsystencję. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz