Szukaj na tym blogu

Drukuj

11 kwietnia 2012

Hamburgery ze Stodolni

W Ostrawie - pięknym czeskim mieście, na ulicy Stodolni - która nigdy nie śpi, uliczni sprzedawcy serwują imprezowiczom najlepsze na świecie hamburgery. Soczysta, grillowana pierś kurczaka, świeże warzywa, dwa pyszne sosy. Moja próba wydobycia tego smaku.

Składniki (na 2 hamburgery):
  • 2 bułki
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki Vegety
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mały pomidor, pokrojony w plasterki
  • 1 por - tylko biała część, drobno pokrojona
  • ogórek zielony - kilka plasterków
Składniki na sos czosnkowy:
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • sól i pieprz
Składniki na sos chili:
  • 2 łyżki keczupu
  • 1 łyżeczka ostrego sosu chili (lub tabasco)
  • 1 łyżka soku z cytryny (limonki, pomarańczy)
Piersi z kurczaka lekko roztłucz. Przełóż do małej miski, posyp przyprawami i polej oliwą. Dokładnie obtocz piersi w marynacie. Odstaw na 5 minut. Rozgrzej patelnię do grillowania.  Na rozgrzaną patelnię wyłóż piersi z kurczaka, grilluj po 1 minucie na każdej stronie na dużym ogniu. Następni zmniejsz płomień i grilluj ok 4-5 minut, ciągle przewracając aby się nie przypaliły. Bułki przekrój na pół i ułóż obok kurczaka, potrzymaj je chwile na grillu, tak aby spody ładnie się zarumieniły. Wszystkie składniki sosu czosnkowego wymieszaj w małej miseczce. Wszystkie składniki na sos chili również umieść w  osobnej miseczce i dokładnie wymieszaj. Na podpieczone bułki wyłóż mięso, na nim połóż kilka plasterków pomidora, ogórka i białą część pora. Całość według uznania polej sosami. Smacznego!



2 komentarze:

  1. Właściwie oni nie używają piersi z kurczaka. Taka niespodzianka :) Ale hamburgery rzeczywiście rewelacyjne

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokladnie tak. Nie sa to piersi z kurczaka, lecz mieso z udek (odkostnione). Piers bylaby twarda.

    OdpowiedzUsuń