Delikatny, nie za słodki, idealnie mokry, z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej.
Składniki (na dużą tortownicę):
- 1kg gotowego twarogu na sernik (z wiaderka)
- 3\4 szklanki cukru
- 6 jajek
- 1\2 kostki margaryny
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 2 małe cukry waniliowe
- sok i skórka z 1\2 cytryny
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka skórki z pomarańczy (kandyzowanej)
- 1 łyżka skórki z limonki (kandyzowanej)
- opakowanie herbatników
- szczypta soli
Dno tortownicy posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia, wypuść go poza obręcz formy. Boki posmaruj masłem. Wyłóż formę herbatnikami. Żółtka oddziel od białek, dodaj cukier i ubij na bardzo puszystą masę. Następnie dodaj margarynę i ucierając dodaj sok i skórkę z cytryny, twaróg, budyń. Ubij białka z jajek ze szczyptą soli i delikatnie wymieszaj z utarta masą. Dodaj bakalie i delikatnie wymieszaj. Wyłóż formę na blachę i piecz 60 minut w temperaturze 180-200C. Po upieczeniu stopniowo uchyl drzwi piekarnika i studź sernik. Po całkowitym wystudzeniu zdejmij obręcz tortownicy i włóż sernik do lodówki na całą noc. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz