Składniki (dla 2 osób):
- 1 łyżka oliwy
- 1 drobno posiekana czerwona cebula
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 1 drobno posiekana czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- drobno pokrojona zielona część dymki
- 2-4 jajka (w zależności od apetytu)
- 2 tortille kukurydziane
- sól i pieprz
Rozgrzej oliwę i usmaż cebulę. Dodaj pomidory z puszki, paprykę i ocet. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i duś bez przykrycia około 10 minut. Na drugiej patelni usmaż jajka sadzone. Tortille podgrzej i ułóż na talerzach. Nałóż masę pomidorową na każdy placek. Na wierzchu ułóż jajko i posyp dymką. Smacznego!
Inspiracja: kuchnia meksykańska.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz