11 kwietnia 2012

Sos tzatziki

Zimny jogurt, świeży ogórek, czosnek i mięta - najpopularniejsza przystawka kuchni greckiej. Pikantny, mocno czosnkowy sos idealnie sprawdza się w roli dipu albo jako dodatek do wielu dań z grilla, smażonych, pieczonych, do pieczywa.

Składniki:
  • 1 średni ogórek
  • opakowanie jogurtu greckiego (250g)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżka posiekanej mięty lub koperku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Ogórek umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach (nie musisz obierać ze skórki). Starty ogórek posól i odstaw na 10 minut. Po tym czasie lekko odciśnij sok z ogórka. W misce połącz ogórek z jogurtem, czosnkiem, koperkiem, miętą i oliwą z oliwek. Całość dokładnie wymieszaj. Możesz doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego!




Inspiracja: Nici Wickes




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze i gotuje , Blogger