Szukaj na tym blogu

Drukuj

15 kwietnia 2012

Moja wielka grecka uczta

Czyli pierś kurczaka, która jest kwintesencją smaków kuchni Greckiej. Połączenie oregano, cytryny i oliwy z oliwek. Idealnie pasuje smakuje z chlebkami pita i sosem tzatziki. 

Składniki (dla 2 osób):

  • 1 duża, podwójna pierś z kurczaka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki oregano
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • sok z 1 cytryny
  • 1 czerwona papryka
  • sól i pieprz
W misce wymieszaj jogurt, 1 łyżkę oliwy z oliwek, oregano, czosnek i sok z cytryny. Pierś z kurczaka pokrój w cienkie paski, dodaj do jogurtowego sosu. Dokładnie wymieszaj i marynuj przez 15 minut (lub całą noc). Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę, dodaj pokrojoną paprykę i smaż aż stanie się miękka. Dodaj kawałki kurczaka, razem z sosem i smaż 7-10 minut, ciągle mieszając. Podawaj z chlebkami pita i sosem tzatziki. Smacznego! 



Inspiracja: Nici Wickes

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz