18 kwietnia 2012

Pierś indyka w sosie musztardowo-chrzanowym

Pomysł na szybkie i bardzo aromatyczne danie.

Składniki (dla 2 osób):

  • duży filet z piersi indyka
  • 4 łyżki chrzanu
  • 4 łyżki musztardy
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki Vegety
  • sól i pieprz
Przygotuj sos. W misce dokładnie wymieszaj chrzan, musztardę, jogurt i sok z cytryny. Pierś pokrój w poprzek na cienkie plasterki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zanurz paski mięsa w przygotowanym sosie, dokładnie wymieszaj i marynuj przez 15 minut (lub całą noc, jeżeli masz na to czas). Cebulę poszatkuj i zeszklij na łyżce masła, dopraw Vegetą. Do cebuli dorzuć mięso z indyka. Smaż przez około 3 minuty, ciągle mieszając. Dolej wodę, tak aby powstał sos. Przykryj patelnię i duś przez 10-15 minut, lub do momentu gdy mięso będzie ugotowane i miękkie. Serwuj z ulubionymi dodatkami, np.: z warzywami z patelni, ogórkami konserwowymi. Smacznego!



2 komentarze:

  1. hmmm... spróbójemy... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Beznadziejne. Tak zepsuć ibdyka :/

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze i gotuje , Blogger