Miękkie, puszyste chlebki z kieszonkami do nadziewania prosto z kuchni greckiej.
Składniki (na 8-10 małych pit):
- 1 łyżeczka drożdży
- 1 łyżeczka miodu
- 1 szklanka cieplej wody
- 3 szklanki mąki
- 6 łyżek oliwy z oliwek
Do dużej miski wlej ciepłą wodę, dodaj drożdże i miód, całość dokładnie wymieszaj, najlepiej przy pomocy trzepaczki. Przykryj miskę czystą ścierką i odstaw na 5-7 minut. Po tym czasie dodaj mąkę i oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszaj i wyrób elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 1 godzinę). Przełóż ciasto na stolnice i podziel na 8-10 równych części.Z każdej części uformuj kulkę, spłaszcz i rozwałkuj lub uformuj rekami w kształcie krążka o średnicy 10cm i grubości 1cm. Ułóż placki na wyłożonej pergaminem dużej desce lub blasze, przykryj i zostaw do wyrosniecia na 20-30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 260C, włóż pustą blachę (można również piec na kamieniu do pieczenia pizzy) i nagrzej ją przez kilka minut. Wyrośnięte placki posmaruj lekko oliwą i ostrożnie zsuń razem z papierem pergaminowym na rozgrzaną blachę. Piecz przez 8-10 minut aż wyrosną i lekko się zrumienią. Chlebki możesz podawać jako dodatek do ulubionych dań, sosów. Możesz nadziać je smażonym na ostro kurczakiem i sosem tzatziki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz