Chrupiąca warstwa panierki i delikatnie miękkie kawałki ryby - czyli paluszki rybne w najlepszym wydaniu. Majonez koperkowy to idealny dodatek. Paluszki rybne mogą być szybką przekąską, lub pyszną kolacją. Można je przygotować wcześniej i zamrozić. Będą po ręką gdy bark pomysły na kolację. Usmażone paluszki można włożyć do bułki, dodać majonezu, plasterki ogórka kiszonego - i mamy pyszne rybne burgery.
Składniki na paluszki rybne (2-3 osób):
- 2-3 filety rybne, bez skóry
- 70g mąki kukurydzianej
- 100g bułki tartej
- 2 jajka
- olej do smażenia
- 1\2 łyżeczki chili
- sól i pieprz
Składniki na majonez koperkowy:
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
Filety rozmróź (jeżeli używasz mrożonych). Pokrój po skosie na podłużne kawałki. Wysyp mąkę kukurydzianą na talerz i dopraw solą, pieprzem i chili. Na drugi talerz wysyp bułkę tartą, a do miseczki wbij jajka i rozkłóć widelcem. Starannie obtaczaj kawałki ryby w przyprawionej mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Rozgrzej olej na patelni. Smaż paluszki około 2 minut z każdej strony, aż zrobią się złote i chrupiące. Osusz je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Przełóż majonez do miseczki, wymieszaj z posiekanym koperkiem, jogurtem, solą, pieprzem i wymieszaj. Paluszki możesz podać z ulubioną surówka, ogórkami kiszonymi, frytkami. Smacznego!
Inspiracja: Nigella Lawson "Nigella ekspresowo"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz