30 marca 2012

Rybne paluszki z majonezem koperkowym.

Chrupiąca warstwa panierki i delikatnie miękkie kawałki ryby - czyli paluszki rybne w najlepszym wydaniu. Majonez koperkowy to idealny dodatek. Paluszki rybne mogą być szybką przekąską, lub pyszną kolacją. Można je przygotować wcześniej i zamrozić. Będą po ręką gdy bark pomysły na kolację. Usmażone paluszki można włożyć do bułki, dodać majonezu, plasterki ogórka kiszonego - i mamy pyszne rybne burgery.

Składniki na paluszki rybne (2-3 osób):

  • 2-3 filety rybne, bez skóry
  • 70g mąki kukurydzianej
  • 100g bułki tartej
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • 1\2 łyżeczki chili
  • sól i pieprz
Składniki na majonez koperkowy:
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku
Filety rozmróź (jeżeli używasz mrożonych). Pokrój po skosie na podłużne kawałki. Wysyp mąkę kukurydzianą na talerz i dopraw solą, pieprzem i chili. Na drugi talerz wysyp bułkę tartą, a do miseczki wbij jajka i rozkłóć widelcem. Starannie obtaczaj kawałki ryby w przyprawionej mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Rozgrzej olej na patelni. Smaż paluszki około 2 minut z każdej strony, aż zrobią się złote i chrupiące. Osusz je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. 
Przełóż majonez do miseczki, wymieszaj z posiekanym koperkiem, jogurtem, solą, pieprzem i wymieszaj. Paluszki możesz podać z ulubioną surówka, ogórkami kiszonymi, frytkami. Smacznego!



Inspiracja: Nigella Lawson "Nigella ekspresowo"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger