Szukaj na tym blogu

Drukuj

21 marca 2012

Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara to jedno z najprostszych i najszybszych dań. Przy odrobinie sprawności czas przygotowania potrawy trwa ile gotuje się makaron. Przepis pochodzi z programu "Perfect...". Zdecydowanie jest to idealny przepis na spaghetti carbonara. Gorąco polecam!



Składniki (dla 2 osób):

  • 200g makaronu spaghetti
  • 150g boczku
  • 1 cebula
  • 4 żółtka
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 50g parmezanu
  • natka pietruszki
  •  pieprz
Boczek pokrój w kostkę i zrumień na patelni. Tak żeby cały tłuszcz z boczku wytopił się i pozostały smaczne skraweczki. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zeszklij. Makaron ugotuj al dente. Ugotowany makaron odcedź i gorący dodaj do patelni z boczkiem i cebulą. Dokładnie wymieszaj i przez chwilkę smaż na małym ogniu. W dużej misce wymieszaj żółtka, starty parmezan, poszatkowaną natkę pietruszki i gałkę muszkatołową. Dopraw sos pieprzem. Do sosu dodaj gorący makaron z boczkiem i dokładnie wymieszaj. Podawaj od razu na gorąco. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz