16 marca 2012

Tarta łososiowo-serowa

Zaskakująco prosty i zaskakująco pyszny pomysł na szybkie danie.

Składniki (na formę o średnicy 28cm):

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 150g wędzonego łososia
  • 150g sera pleśniowego
  • 75g mozzarelli
  • 50g żółtego sera
  • 1/2 cebuli
  • 4 jajka
  • 2 cebulki dymki - tylko zielona część
  • sól i pieprz
Rozgrzej piekarnik do 220C. Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim. Ciasto ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem. Na spodzie wyłóż pokrojonego w paski łososia. Następnie ułóż pokrojony w paski ser pleśniowy, rozkruszoną mozzarellę i starty żółty ser. Na wierzchu wysyp pokrojoną w drobna kostkę cebulę. Jajka wbij do miski, rozmąć, dodaj szczyptę soli i pieprzu. Wylej na wierzchu tarty. Całość piecz przez 15 minut w rozgrzanym piekarniku. Przed podaniem posyp dymką. Podawaj z ulubioną surówką. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger