Zaskakująco prosty i zaskakująco pyszny pomysł na szybkie danie.
Składniki (na formę o średnicy 28cm):
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 150g wędzonego łososia
- 150g sera pleśniowego
- 75g mozzarelli
- 50g żółtego sera
- 1/2 cebuli
- 4 jajka
- 2 cebulki dymki - tylko zielona część
- sól i pieprz
Rozgrzej piekarnik do 220C. Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim. Ciasto ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem. Na spodzie wyłóż pokrojonego w paski łososia. Następnie ułóż pokrojony w paski ser pleśniowy, rozkruszoną mozzarellę i starty żółty ser. Na wierzchu wysyp pokrojoną w drobna kostkę cebulę. Jajka wbij do miski, rozmąć, dodaj szczyptę soli i pieprzu. Wylej na wierzchu tarty. Całość piecz przez 15 minut w rozgrzanym piekarniku. Przed podaniem posyp dymką. Podawaj z ulubioną surówką. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz