5 marca 2012

Sałatka grecka

Tradycyjne danie greckie. Idealne jako dodatek, przystawka, kolacja. Smaczna, pożywna i aromatyczna.

Składniki (dla 3-4 osób):

  • 1 zielony ogórek
  • 2-3 pomidory
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka czerwona
  • ok. 10-15 oliwek 
  • 1 czerwona cebula
  • 150g sera feta
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1\2 cytryny
  • łyżeczka oregano
  • kilka listków bazylii (opcjonalnie)
  • sól i pieprz
Ogórek obierz i pokrój na pół plasterki i wrzuć do dużej miski. Pomidory umyj, pokrój w ósemki, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski. Papryki umyj, usuń gniazda i pokrój w cienkie paski. Cebulę obierz i pokrój w cienkie krążki. Oliwki możesz dodać w całości lub pokroić w krążki. Wszystkie składniki wymieszaj i dopraw solą, pieprzem.Przygotuj dressing. Połącz ze sobą oliwę, sok z cytryny, oregano, bazylią. Tak przygotowanym sosem polej wszystkie składniki sałatki i dokładnie wymieszaj. Na koniec, na wierzchu ułóż ser feta pokrojony w kostkę. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger