Tradycyjne danie greckie. Idealne jako dodatek, przystawka, kolacja. Smaczna, pożywna i aromatyczna.
Składniki (dla 3-4 osób):
- 1 zielony ogórek
- 2-3 pomidory
- 1 papryka zielona
- 1 papryka czerwona
- ok. 10-15 oliwek
- 1 czerwona cebula
- 150g sera feta
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1\2 cytryny
- łyżeczka oregano
- kilka listków bazylii (opcjonalnie)
- sól i pieprz
Ogórek obierz i pokrój na pół plasterki i wrzuć do dużej miski. Pomidory umyj, pokrój w ósemki, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski. Papryki umyj, usuń gniazda i pokrój w cienkie paski. Cebulę obierz i pokrój w cienkie krążki. Oliwki możesz dodać w całości lub pokroić w krążki. Wszystkie składniki wymieszaj i dopraw solą, pieprzem.Przygotuj dressing. Połącz ze sobą oliwę, sok z cytryny, oregano, bazylią. Tak przygotowanym sosem polej wszystkie składniki sałatki i dokładnie wymieszaj. Na koniec, na wierzchu ułóż ser feta pokrojony w kostkę. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz