26 marca 2012

Tarta z tuńczykiem

Składniki (na formę o średnicy 28cm):

  • gotowe ciasto francuskie
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 cebula
  • 10 oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 50g żółtego sera
Rozgrzej piekarnik do 220C. Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim. Ciasto ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem. Tuńczyka odcedź z zalewy i wyłóż na cieście francuskim. Na tuńczyku rozprowadź przecier pomidorowy. Następnie ułóż pokrojoną w paski cebulę, oliwki i drobno posiekany czosnek. Oprósz danie oregano. Na samym wierzchu ułóż starty żółty ser. Całość piecz przez 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku. Smacznego! 




2 komentarze:

  1. Witam Panią serdecznie!
    Chciałabym podziękować za umieszczenie tego przepisu w internecie.
    Zrobiła tartę dziś na obiad i jestem zachwycona.
    Zamiast oliwek użyłam kaparów. Przecier zastąpiło mi Pesto Rosso. Ciasto francuskie wyłożyłam na prostokątną blaszkę.
    Z pewnością jeszcze nie raz te danie będzie zajadała moja rodzina.
    Mam 17 lat i apeluję do wszystkich młodych dziewczyn, które boją się eksperymentować : NIE BÓJCIE SIĘ NOWOŚCI! POLECAM W 1000% TĘ POTRAWĘ!


    Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za przepis :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało. I zachęcam do dalszych eksperymentów w kuchni :)

      Usuń

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger