Składniki (na formę o średnicy 28cm):
- gotowe ciasto francuskie
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 cebula
- 10 oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 50g żółtego sera
Rozgrzej piekarnik do 220C. Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim. Ciasto ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem. Tuńczyka odcedź z zalewy i wyłóż na cieście francuskim. Na tuńczyku rozprowadź przecier pomidorowy. Następnie ułóż pokrojoną w paski cebulę, oliwki i drobno posiekany czosnek. Oprósz danie oregano. Na samym wierzchu ułóż starty żółty ser. Całość piecz przez 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku. Smacznego!
Witam Panią serdecznie!
OdpowiedzUsuńChciałabym podziękować za umieszczenie tego przepisu w internecie.
Zrobiła tartę dziś na obiad i jestem zachwycona.
Zamiast oliwek użyłam kaparów. Przecier zastąpiło mi Pesto Rosso. Ciasto francuskie wyłożyłam na prostokątną blaszkę.
Z pewnością jeszcze nie raz te danie będzie zajadała moja rodzina.
Mam 17 lat i apeluję do wszystkich młodych dziewczyn, które boją się eksperymentować : NIE BÓJCIE SIĘ NOWOŚCI! POLECAM W 1000% TĘ POTRAWĘ!
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za przepis :))
Cieszę się, że smakowało. I zachęcam do dalszych eksperymentów w kuchni :)
Usuń