Szukaj na tym blogu

Drukuj

19 marca 2012

Tarta z owocami leśnymi

Wadą tej tarty jest to, że za szybko znika.

Składniki (na formę o średnicy 28cm):
  • 125g masła
  • 90g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 250g mąki
  • 400g mrożonych owoców leśnych (lub świeżych w sezonie)
  • 1 budyń waniliowy
  • 100g dżemu truskawkowego (lub innego)
Owoce rozmróź, (umyj jeżeli używasz świeżych). Włóż do miski masło (o temperaturze pokojowej) i cukier, dokładnie ucieraj na jednolitą masę. Dodaj jajko i miksuj przez 30 sekund, następnie wsyp mąkę i wymieszaj mikserem ustawionym na niskie obroty. Przełóż ciasto na posypaną mąką blat i zagnieć. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj ciasto na podsypanym mąką blacie na 3mm placek. Rozwałkowane ciasto nawiń na wałek i przenieś do formy. Wyłóż ciastem dno i boki formy. Przytnij wystające brzegi ciasta. Spod tarty dokładnie podziuraw widelcem i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie przykryj tartę papierem do pieczenia i obciąż (np. przy pomocy grochu, fasolki, ryżu albo mniejszej foremki). Piecz przez 15 minut w nagrzanym do 180C piekarniku. Zdejmij papier i piecz przez kolejne 5-8 minut, aż się zarumieni. Odstaw do ostygnięcia. Przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu. Wyłóż chłodny budyń na tarci. Na nim ułóż owoce. Dżem podgrzej na patelni tak aby całkowicie się roztopił. Następnie pokryj nim owoce. Tężejący dżem zwiąże owoce, które zostaną na miejscu podczas krojenia. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz