Szukaj na tym blogu

Drukuj

29 marca 2012

Złote pikantne ziemniaczki

Łatwy do przyrządzenia dodatek do wielu potraw. Pieczone ziemniaki będą miały ładniejszy kolor i lepszy smak jeśli najpierw będziesz je gotować przez jakiś czas z kurkumą.

Składniki ( dla 2 osób):

  • 5 dużych ziemniaków
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 6 łyżek oleju
  • 1 dymka - tylko zielona część
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól morska
  • pieprz
Rozgrzej piekarnik do 200C.  Obierz ziemniaki i pokrój na duże kawałki. Wrzuć do garnka z gotującą się, osoloną wodą. Dodaj kurkumę i zamieszaj. Zagotuj ponownie, przykryj i gotuj 4 minuty na wolnym ogniu. Wlej na blachę olej i wstaw ją do piekarnika na 5 minut, żeby się rozgrzała. Odcedź ziemniaki. Ostrożnie ułóż ziemniaki na blaszce z gorącym olejem, obtocz je w tłuszczu. Posyp papryką, oregano, solą i pieprzem. Piecz około 40 minut aż ziemniaki będą złote i chrupiące. Przed podaniem posyp pokrojoną dymką. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz