Szukaj na tym blogu

Drukuj

3 marca 2012

Babeczki potrójnie cytrusowe

Pyszne, cytrusowe, orzeźwiające. Nic dodać nic ująć.

Składniki (na 12 babeczek):

  • 250g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100g masła
  • 100g cukru
  • skórka starta z 1 cytryny
  • skórka starta z 1 limonki
  • skórka starta z 1\2 pomarańczy
  • sok z 1\2 cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 jajka
Na krem do dekoracji:
  • 250g chudego twarożku
  • 100g przesianego cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 50g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
Masło i cukier utrzyj na puszystą masę. Ciągle ucierając dodaj otarte skorki z owoców i sok z połowy cytryny, ekstrakt z wanilii, jajka. Dokładnie połącz wszystkie składniki. Następnie małymi porcjami dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Całość utrzyj na gładkie ciasto. Ciasto przełóż do formy na 12 standardowych muffinek, wyłożonej papilotkami, rozdzielając je równo pomiędzy papilotki. Piecz około 20 -25 min. w piekarniku nagrzanym do 180C. Wszystkie składniki kremu utrzyj na gładką masę, przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj wystudzone babeczki. Na wierzch kremu możesz zetrzeć skórkę z cytryny, pomarańczy i limonki. Smacznego! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz