Pyszne, cytrusowe, orzeźwiające. Nic dodać nic ująć.
Składniki (na 12 babeczek):
- 250g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100g masła
- 100g cukru
- skórka starta z 1 cytryny
- skórka starta z 1 limonki
- skórka starta z 1\2 pomarańczy
- sok z 1\2 cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 jajka
Na krem do dekoracji:
- 250g chudego twarożku
- 100g przesianego cukru pudru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 50g miękkiego masła
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
Masło i cukier utrzyj na puszystą masę. Ciągle ucierając dodaj otarte skorki z owoców i sok z połowy cytryny, ekstrakt z wanilii, jajka. Dokładnie połącz wszystkie składniki. Następnie małymi porcjami dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Całość utrzyj na gładkie ciasto. Ciasto przełóż do formy na 12 standardowych muffinek, wyłożonej papilotkami, rozdzielając je równo pomiędzy papilotki. Piecz około 20 -25 min. w piekarniku nagrzanym do 180C. Wszystkie składniki kremu utrzyj na gładką masę, przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj wystudzone babeczki. Na wierzch kremu możesz zetrzeć skórkę z cytryny, pomarańczy i limonki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz