28 marca 2012

Fasolka po meksykańsku

Gdy brak pomysłu na smaczną kolację fasolka po meksykańsku zachęca do wypróbowania. Smaczny posiłek, łatwy i szybki w przygotowaniu. Dobrze smakuje na drugi dzień, gdy składniki się "przegryzą".

Składniki (dla 3-4 osób):

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka białej fasoli
  • 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
  • 2 białe kiełbasy
  • 1 kiełbasa myśliwska
  • 1 łyżka masła
  • 1 duża biała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka chili
  • 2 łyżeczki oregano
  • sól i pieprz
Kiełbaski pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce masła. Cebulę pokrój w kostkę i dodaj do kiełbasy. Kiełbaski powinny być dobrze wysmażone. Paprykę pokrój w kostkę i dodaj do cebuli i kiełbasek, smaż tak długo aż papryka będzie miękka. Do dużego garnka wlej pomidory, dodaj rozdrobniony czosnek i odsączoną z zalewy fasolę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj chwilę na wolnym ogniu. Dodaj przyprawy - chili, oregano i paprykę. Dokładnie wymieszaj. Dorzuć kiełbaski, fasolę i paprykę. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Podawaj z pieczywem. Smacznego!



1 komentarz:

  1. mmm, pychota i to co lubię najbardziej- ekspresowe i proste a zarazem pyszne danie :-)

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze i gotuje , Blogger