21 marca 2012

Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara to jedno z najprostszych i najszybszych dań. Przy odrobinie sprawności czas przygotowania potrawy trwa ile gotuje się makaron. Przepis pochodzi z programu "Perfect...". Zdecydowanie jest to idealny przepis na spaghetti carbonara. Gorąco polecam!



Składniki (dla 2 osób):

  • 200g makaronu spaghetti
  • 150g boczku
  • 1 cebula
  • 4 żółtka
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 50g parmezanu
  • natka pietruszki
  •  pieprz
Boczek pokrój w kostkę i zrumień na patelni. Tak żeby cały tłuszcz z boczku wytopił się i pozostały smaczne skraweczki. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zeszklij. Makaron ugotuj al dente. Ugotowany makaron odcedź i gorący dodaj do patelni z boczkiem i cebulą. Dokładnie wymieszaj i przez chwilkę smaż na małym ogniu. W dużej misce wymieszaj żółtka, starty parmezan, poszatkowaną natkę pietruszki i gałkę muszkatołową. Dopraw sos pieprzem. Do sosu dodaj gorący makaron z boczkiem i dokładnie wymieszaj. Podawaj od razu na gorąco. Smacznego!


1 komentarz:

  1. Wow, incredsible blog layout! How long have you been blogging for?

    you made blogging look easy. Thee overall look of your website is wonderful, aas
    well as the content!

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger