Szukaj na tym blogu

Drukuj

1 czerwca 2012

Sernik na zimno - straciatella i truskawki

Z okazji Dnia Dziecka coś słodkiego. Szybki, prosty w przygotowaniu i oczywiście pyszny sernik na zimno. Masa z serków danio, na spodzie z herbatników w czekoladowej polewie z dodatkiem soczystych truskawek i galaretki. Palce lizać!



Składniki ( na formę o średnicy 23cm):
  • opakowanie ciastek Digestive w mlecznej czekoladzie (lub herbatników w mlecznej czekoladzie)
  • 50g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 opakowania serka Danio waniliowego (po 400g każde)
  • 2 opakowania serka Danio Intenso Straciatella
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 kopiaste łyżeczki żelatyny
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 400g truskawek
Formę wysmarowuj tłuszczem i wyłóż przeźroczystą folią. Ciasteczka (herbatniki) drobno pokrusz i wymieszaj z roztopionym masłem oraz cynamonem. Tak przygotowaną masą wyłóż dno tortownicy, mocno ubijając tak, aby masa stworzyła twardy spód. Żelatynę rozpuść w 100ml przegotowanej wody i wystudź. Wymieszaj ze sobą serki i ekstrakt waniliowy, masę delikatnie połącz z żelatyną. Wyłóż masę serową na spód z herbatników i wstaw do lodówki. Galaretkę rozpuść we wrzącej wodzie w ilości podanej na opakowaniu galaretki. Ostudź i wstaw do lodówki. Truskawki umyj i pokrój. Ułóż na masie serowej i zalej tężejącą galaretką. Sernik włóż do lodówki do całkowitego stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Smacznego!




Truskawki 2012

6 komentarzy:

  1. Świetny deser! Nie sądziłam, że z serków danio można wyczarować takie cudo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można:) I co więcej sernikowi w smaku też niczego nie brakuje :)

      Usuń
  2. a czy z tych serków danio nie występuje problem przy krojeniu sernika? ogólnie ta masa chyba mało zbita jest..;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma problemu z krojeniem. Żelatyna sprawia, że serki ładnie tężeją. Najlepszy efekt jest jak sernik spędzi całą noc w lodówce. Wtedy ładnie osiada się. Ja niestety nie potrafiłam się oprzeć i zabrałam się do krojenia po 2 godzinach:) Dlatego na zdjęciach masa może wyglądać na mało zbitą.

      Usuń
  3. Uwielbiam takie połączenia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik wychodzi bardzo dobry, gdybym nie zrobiła to bym nie uwierzyła:) POLECAM

    OdpowiedzUsuń