Tę prostą i smaczną sałatkę można podawać również jako danie główne.
Składniki (dla 2-3 osób):
- 200g umytych szczoteczką młodych ziemniaków
- 1 czerwona papryka, przepołowiona i wydrążona
- 1 żółta papryka, przepołowiona i wydrążona
- 1 mała cukinia pokrojona w talarki
- 1 mała cebula pokrojona w cienkie piórka
- 1 duży pomidor pokrojony w plasterki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka przyprawy do dań meksykańskich
- 2-3 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- odrobina siekanego szczypiorku do dekoracji
Składniki na dressing jogurtowy:
- 3 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżeczki świeżo siekanego szczypiorku
- sól i pieprz
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Papryki połóż na folii aluminiowej i ułóż na ruszcie w piekarniku. Piecz do momentu aż skórka stanie się czarna i zacznie pękać (ok 15 min w temperaturze 200C). Następnie wyjmij z piekarnika i wystudź. Ściągnij skórkę a miąższ pokrój w paski. Cukinię gotuj w osolonej wodzie przez ok 3-4 minuty, następnie przelej ją zimną wodą aby ostygła. Pierś z kurczaka pokrój na cienkie paski, usmaż na łyżce masła z dodatkiem przypraw. W miseczce wymieszaj jogurt, majonez i szczypiorek. Dopraw do smaku sola i pieprzem. Ostudzone ziemniaki pokrój w talarki i wymieszaj z wcześniej przygotowanym dressingiem. Na talerzach rozłóż porcję ziemniaków. Na warstwie ziemniaków połóż warstwę cukinii, następnie papryki, cebulę i pomidory. Na wierzchu ułóż kurczaka. Posyp do dekoracji szczypiorkiem. Smacznego!
Oj, apetyczna ta salatka:)
OdpowiedzUsuńSkomplikowana.
OdpowiedzUsuń