Składniki(na formę o średnicy 23 cm):
Na spód:
- dwa opakowania ciastek Oreo
- 2 łyżki masła
Na masę:
- 2 opakowania serka Danio waniliowego (po 400g każde)
- 2 opakowania serka Danio Intenso Straciatella
- 3 kopiaste łyżeczki żelatyny (trzeba dać więcej ok 5-6 łyżek, mój sernik miał problem ze stężeniem)
- sok i skórka z 1 cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 400g wydrylowanych czereśni
Spód formy wyłóż folią spożywczą a boki wysmaruj masłem. Ciasteczka Oreo drobno pokrusz (razem z nadzieniem) i wymieszaj z roztopionym masłem. Tak przygotowaną masą wyłóż dno tortownicy, mocno ubijając tak, aby masa stworzyła twardy spód. Żelatynę rozpuść w 100ml przegotowanej wody i wystudź. Wymieszaj ze sobą serki i ekstrakt waniliowy, sok i skórkę z cytryny. Masę delikatnie połącz z żelatyną. Na czekoladowym spodzie ułóż wydrylowane czereśnie. Na czereśnie delikatnie wylej masę serową. Całość wstaw do lodówki na klika godzin a najlepiej na całą noc. Proponuję także wstawić najpierw na ok 2h do zamrażalki a później do lodówki. Smacznego!
ale apetycznie wygląda :))0
OdpowiedzUsuń