10 czerwca 2012

Sernik na zimno czarny las z czereśniami

Na mocno czekoladowym spodzie z ciasteczek Oreo. Z kwaskowatą i aksamitną masą serową. A na dodatek soczyste i słodkie czereśnie. Idealne połączenie smaków.



Składniki(na formę o średnicy 23 cm):
Na spód:
  • dwa opakowania ciastek Oreo
  • 2 łyżki masła
Na masę:
  • 2 opakowania serka Danio waniliowego (po 400g każde)
  • 2 opakowania serka Danio Intenso Straciatella
  • 3 kopiaste łyżeczki żelatyny (trzeba dać więcej ok 5-6 łyżek, mój sernik miał problem ze stężeniem)
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 400g wydrylowanych czereśni
Spód formy wyłóż folią spożywczą a boki wysmaruj masłem. Ciasteczka Oreo drobno pokrusz (razem z nadzieniem) i wymieszaj z roztopionym masłem. Tak przygotowaną masą wyłóż dno tortownicy, mocno ubijając tak, aby masa stworzyła twardy spód. Żelatynę rozpuść w 100ml przegotowanej wody i wystudź. Wymieszaj ze sobą serki i ekstrakt waniliowy, sok i skórkę z cytryny. Masę delikatnie połącz z żelatyną. Na czekoladowym spodzie ułóż wydrylowane czereśnie. Na czereśnie delikatnie wylej masę serową. Całość wstaw do lodówki na klika godzin a najlepiej na całą noc. Proponuję także wstawić najpierw na ok 2h do zamrażalki a później do lodówki. Smacznego!



W czereśniowym raju





1 komentarz:

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze i gotuje , Blogger