Filety z kurczaka w panierce z tartego żółtego sera, musztardy zapiekane w piekarniku. Proste i niespodziewanie pyszne.
Składniki (dla 2 osób):
- podwójna pierś z kurczaka
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 100g tartego żółtego sera (np.: chuda gouda)
- 3-4 łyżki mąki
- 1 dymka drobno posiekana (cała)
- 1 łyżeczka Vegety
- sól i pieprz
Piekarnik rozgrzej do 200C. Musztardę wymieszaj w miseczce z mlekiem. W drugiej miseczce wymieszaj tarty ser z mąką i dymką. Pierś z kurczaka pokrój na fileciki i lekko rozbij. Oprósz Vegetą, solą i pieprzem. Filety starannie obtocz w musztardzie z mlekiem. Następnie panieruj w mieszance z tartym serem, zrób to dokładnie, tak aby filety były pokryte z każdej strony. Kawałki mięsa ułóż na blaszce do pieczenia, wyłożonej folią aluminiową. Pokryj mięso resztą serowo-musztardowej panierki. piecz 30 minut na złocisty kolor. Podawaj z ziemniakami i świeżymi warzywami. Smacznego!
Bez wątpienia pyszne! Żółty ser i pierś z kurczaka, czego można chcieć więcej? A kaloryczność sera usprawiedliwia pieczenie, zamiast smażenia:)
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie, nie jest może zbyt lekka ale biorąc pod uwagę, że nie smaży się w tłuszczu i tak wychodzi na plus :)
OdpowiedzUsuń