Szukaj na tym blogu

Drukuj

5 czerwca 2012

Szaszłyki z łososia z dodatkiem kolorowego kuskusu

Ryba wpływa na wszystko. A w takim wydaniu na pewno wpłynie nie tylko na zdrowie, ale także na dobre samopoczucie. Aromatyczny i soczysty łosoś z dodatkiem kuskusu o orientalnym zabarwieniu. Palce lizać!



Składniki ( dla 2 osób):

Na szaszłyki:

  • 400g - 450g łososia norweskiego
  • 2 łyżki gotowego sosu teriyaki (np.: Tao Tao)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru (lub imbiru suszonego, ale świeży daje lepszy aromat)
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • szczypta soli i pieprzu
Pozbawionego skóry łososia pokrój w kostkę. Z pozostałych składników przygotuj marynatę. Kawałki łososia dokładnie obtocz w marynacie i odstaw na około 2h. Po tym czasie nabij łososia na patyczki do szaszłyków. Skrop pozostała marynatą. Piecz około 15 minut w rozgrzanym do 220C piekarniku.



Na kuskus:
  • 200g kuskusu
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 cebula dymka (pokrojona w całości)
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 500mln bulionu warzywnego - może być z kostki
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
Kuskus zalej gorącym bulionem i odstaw aż nasiąknie. Wszystkie warzywa pokrój w bardzo drobną kostkę i wymieszaj z kuskusem. Dodaj curry, oliwę i dokładnie wymieszaj. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz