W upalne dni, takie jak dzisiejszy, nie mam ochoty na smażenie i gotowanie ciężkich potraw. Wtedy najlepiej sprawdza się Gazpacho. Hiszpańska zupa, nie wymagająca gotowania, podawana na zimno. Jeśli nie ma czasu na jej schłodzenie, można dorzucić do niej kostki lodu. Składa się z surowych warzyw, octu winnego, oliwy.
Składniki (na duży garnek):
- 1 zielona papryka, pokrojona
- 1\2 zielonego ogórka, pokrojony
- 1 mała cebula, posiekana
- 1 kg pomidorów, obranych ze skórki i pokrojonych
- 2 łyżki białego wina
- 1 łyżki octu winnego
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- pęczek liści bazylii, posiekany
- pęczek natki pietruszki, posiekany
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Na grzanki:
- 3 kromki grahama
- 1 łyżka masła
Do podania:
- pomidor, drobno pokrojony
- 1/2 zielonej papryki, drobno pokrojona
- 1/2 czerwonej papryki, drobno pokrojona
- 1/2 ogórka, drobno pokrojonego
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Do dużej miski wrzuć pokrojone warzywa: papryki, cebulę, ogórek, pomidory. Dodaj wino, ocet, czosnek i posiekane zioła. Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 2h aby składniki zupy przegryzły się. W międzyczasie przygotuj grzanki. Pokrój chleb w 1cm kostkę i delikatnie podpiecz na rozgrzanym maśle, aż stanie się złoty i chrupki. Aby skończyć zupę zmiksuj zamarynowane warzywa na gładki krem przy pomocy blendera lub miksera i schłódź. Przed podaniem skrop zupę oliwą z oliwek. Serwuj z pokrojonymi w kostkę warzywami, posiekanymi ziołami i grzankami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz