Delikatne, smakowite i pożywne danie. Idealne na obiad lub późną kolację. Przygotowanie wymaga mało wysiłku a efekt końcowy na pewno zaskoczy biesiadników.
Składniki (dla 2 osób):
- średnia cukinia (o wadze ok 400g)
- 400g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 1 koncentrat pomidorowy (200g)
- 1 szklanka soku pomidorowego
- kilka listków bazylii
- 50g startego żółtego sera
- kilka plasterków sera pleśniowego
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka Vegety
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią (Kamis Specialite) -opcjonalnie
- sól
Cukinie dobrze umyj i przekrój na pół. Wydrąż łyżeczką środki, które potem delikatnie posiekaj.Na maśle podpiecz posiekaną cebulę i 3 ząbki czosnku. Dodaj wydrążone środki z cukinii. Całość oprósz łyżeczką Vegety. Smaż ok 2-3 minut ciągle mieszając. Dodaje mięso mielone i przyprawy - pieprz, paprykę, oregano. Dokładnie wymieszaj i smaż do całkowitego usmażenia mięsa. Możesz doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełnij wcześniej wydrążone łódeczki z cukinii.
W małym rondelku zagotuj sok pomidorowy, resztę koncentratu, posiekane listki bazylii, 2 posiekane ząbki czosnku i przyprawę suszone pomidory z bazylią i czosnkiem. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem, gotuj przez ok 2 minuty. Sos pomidorowy wlej do naczynia żaroodpornego. Następnie włóż cukinie. Całość zapiekaj w piekarniku przez ok. 30 minut w temperaturze 200° C. 10 minut przed zakończeniem pieczenia ułóż na łódeczkach starty żółty ser i plasterki sera pleśniowego, aby się roztopił. Smacznego!
wygląda naprawdę pysznie :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis i wspaniały sos, zrobiłem na czwarte urodziny syna, gości powaliłem na kolana :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że danie się udało i smakowało :)
UsuńPrzepis doskonały, niemniej wybralabym trochę mniejsze cukinie, bo te prawie półkilogramowe nie maja już należytej jędrności.
OdpowiedzUsuńBardzo fachowy blog, gratulacje!
iszka