Pastitsio to tradycyjne danie kuchni greckiej, składające się z makaronu, pomidorów, mięsa mielonego i puszystego sosu beszamelowego. To grecka wersja lasagne z dodatkiem aromatycznych przypraw takich jak cynamon i goździki. Pyszne aromatyczne danie, które na pewno wszyscy polubią. Chociaż jest trochę czasochłonne to naprawdę warto je wypróbować. Jest to absolutny must have na kulinarnej liście.
Składniki (dla 3-4 osób):
- 400-450g makaronu penne
- 100g tartego żółtego sera
- 1 łyżka masła
Na sos mięsny:
- 500g mielonej wołowiny (lub mięsa mielonego wołowo-wieprzowego)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża cebula drobno posiekana
- 1 czerwona papryka - drobno posiekana
- 4 ząbki czosnku drobno posiekane
- 50ml wina
- 1 szklanka bulionu wołowego (może być z kostki)
- 1 puszka posiekanych pomidorów (400g)
- 2 kopiaste łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka cukru
- 2 listki laurowe
- sól i pieprz
Na sos beszamelowy:
- 100g masła
- 6 łyżek mąki
- 3 szklanki mleka
- 50g tartego sera
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 żółtko
- spora szczypta gałki muszkatołowej
- biały pieprz
- sól
Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj posiekaną cebulę i smaż aż stanie się szklista. Do cebuli dodaj mięso i smaż aż przestanie być różowe - około 10 minut. Dodaj wino, posiekany czosnek, paprykę, cynamon, goździki, sporą szczyptę soli, czarny pieprz i oregano. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj ok.5 minut. Dodaj pomidory, przecier pomidorowy i bulion wołowy. Wymieszaj i gotuj przez ok 30 minut, do momentu aż bulion i wino zredukują się a sos stanie się bardzo gęsty.
Przygotuj beszamel. W dużym garnku, na średnim ogniu roztop masło. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj aż sos stanie się gęsty. Powoli dodaj mleko, ciągle mieszając. Sos powinien zgęstnieć i stać się bardzo gładki. Uzbrój się w cierpliwość bo to zajmie trochę czasu. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu aby sos nie przypalił się. Gdy sos zgęstnieje wyłącz ogień. Dodaj gałkę muszkatołową, sól, biały pieprz i wymieszaj. Ciągle mieszając powoli, cienką stróżką dodaj rozmącone żółtko jajka. Dodaj 50g tartego sera, wymieszaj aby ser roztopił się. Na koniec dodaj jogurt grecki i dokładnie wymieszaj.
Makaron gotuj 5-7 minut w osolonej wodzie. Tak aby był bardzo al dente. Odlej szklankę sosu beszamelowego a resztę wymieszaj z ugotowanym makaronem.
Naczynie żaroodporne natłuść masłem. Na dnie ułóż 1/2 makaronu z sosem beszamelowym. Następnie wyłóż sos mięsny. Na sosie mięsnym ułóż pozostały makaron. Na wierzch wylej sos beszamelowy i ułóż resztę tartego sera. Piecz ok 30 minut w 180C. Po upieczeniu odstaw na 15-20minut aby zapiekanka lekko przestudziła się. Przestudzoną zapiekankę łatwiej pokroisz. Smacznego!
Od razu przypominają się wakacje :)
OdpowiedzUsuńMoze i czasochlonne, ale wyobrazam sobie, jak smakuje - i mysle, ze warto poswiecic mu te pare chwil!
OdpowiedzUsuńOj warto. Na pewno nie będziemy żałować spędzonego w kuchni czasu :)
Usuńw sumie to jestem najedzona, ale jak patrzę na to cudo to zjadłabym porcję od razu i poprosiłabym o dokładkę :)
OdpowiedzUsuńwygląda fenomenalnie, chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńdokładnie taką lasagne jedliśmy w Grecji:) Inna niż w Polsce, bo wyczuwalny był w niej aromat korzenny. Jak dla mnie pyszna!
OdpowiedzUsuń