Szukaj na tym blogu

Drukuj

7 czerwca 2012

Quiche ze szpinakiem i serem feta



Składniki:
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 250g sera feta
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka Vegety
  • sól i pieprz
Szpinak usmaż na maśle. Oprósz Vegetą. Dopraw solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodaj drobno posiekany ząbek czosnku. Formę do tarty o średnicy 24-26cm posmaruj oliwą i wyłóż ciastem francuskim. Nakłuj widelcem ciasto w kilku miejscach, wyłóż masę szpinakową a na wierzchu rozkrusz ser feta. Jajka wymieszaj z mlekiem i polej tartę. Piecz 30 minut w temperaturze 200C. Podawaj na ciepło z dodatkiem sosu czosnkowego. Smacznego!

Składniki na sos czosnkowy:

  • małe opakowanie jogurtu naturalnego (lub greckiego)
  • 3-4 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz
Wszystkie składniki sosu wymieszaj ze sobą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 




3 komentarze:

  1. Jestem tak ciekaw ,jak takie COŚ smakuje! Ajaja!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię quiche ogólnie, a te ze szpinakiem należą do jednych z częściej pieczonych w moim domu :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń