Składniki (dla 2 osób):
Na łososia i marynatę:
- 2 filety z łososia (po ok 200g każdy)
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- 1 łyżka miodu (płynnego)
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz
Na salsę truskawkową:
- 10 truskawek odszypułkowanych i pokrojonych w drobna kostkę
- sok z 1/2 cytryny
- kilka listków mięty
- kilka listków bazylii
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pieprz
Na szparagi:
- pęczek szparagów
- łyżka masła (miękkiego)
- 1 ząbek czosnku - przeciśnięty przez praskę
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
Łososia oprósz solą i pierzem. Z reszty składników przygotuj marynatę, w której obtocz łososia. Marynuj przez około 15 minut. Po tym czasie ułóż łososia na papierze do pieczenia, skrop resztą marynaty. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200C przez ok 15-20 minut.
Szparagi opłucz, obierz i odkrój dolny koniec. Gotuj w osolonej wodzie przez ok. 15 minut - do momentu gdy szparagi będą miękkie. Masło wymieszaj z czosnkiem i ziołami. Przed podaniem ułożysz je na szparach.
Przygotuj salsę. Truskawki wymieszaj z drobno posiekaną miętą, bazylią, sokiem z cytryną i oliwą. Całość oprósz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Łososia podawaj z salsą i szparagami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz