Szukaj na tym blogu

Drukuj

14 czerwca 2012

Łosoś z truskawkową salsą i szparagami



Składniki (dla 2 osób):

Na łososia i marynatę:

  • 2 filety z łososia (po ok 200g każdy)
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 1 łyżka miodu (płynnego)
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz
Na salsę truskawkową:
  • 10 truskawek odszypułkowanych i pokrojonych w drobna kostkę
  • sok z 1/2 cytryny
  • kilka listków mięty
  • kilka listków bazylii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz
Na szparagi:
  • pęczek szparagów
  • łyżka masła (miękkiego)
  • 1 ząbek czosnku - przeciśnięty przez praskę
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
 Łososia oprósz solą i pierzem. Z reszty składników przygotuj marynatę, w której obtocz łososia. Marynuj przez około 15 minut. Po tym czasie ułóż łososia na papierze do pieczenia, skrop resztą marynaty. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200C przez ok 15-20 minut.

Szparagi opłucz, obierz i odkrój dolny koniec. Gotuj w osolonej wodzie przez ok. 15 minut - do momentu gdy szparagi będą miękkie. Masło wymieszaj z czosnkiem i ziołami. Przed podaniem ułożysz je na szparach. 

Przygotuj salsę. Truskawki wymieszaj z drobno posiekaną miętą, bazylią, sokiem z cytryną i oliwą. Całość oprósz pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Łososia podawaj z salsą i szparagami. Smacznego!


Truskawki 2012

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz