Taki oto kartoffelsalat dostałam w Wiedniu jako dodatek do Wienerschnitzla. Prawdziwie austryjacka sałatka z ziemniaków, cebuli i skwarków.
Składniki (dla 3-4 osób):
- 1 kg ziemniaków (mogą być młode)
- 2 średnie cebule
- 150g tłustej szynki pokrojonej w kostkę (lub boczku)
- 200mln gorącego bulionu warzywnego
- 2-3 łyżki octu winnego
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- szczypta cukru
- sól i pieprz
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Większe pokrój w ćwiartki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Szynkę pokrojoną w kostkę zrumień na patelni. Na wytopionym tłuszczu z szynki zeszklij cebulę, podlej ciepłym bulionem i zagotuj. Do marynaty dodaj cukier, ocet, sól i pieprz do smaku. Włóż na patelnię ugotowane ziemniaki, wymieszaj, aby dokładnie pokryły się marynatą. Duś ziemniaki przez kilka minut na małym ogniu. Do ziemniaków dodaj szynkę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Fajna sałatka i jak dla mnie mogłaby być nawet letnim obiadkiem :)
OdpowiedzUsuńMmm... Takie salatki sa tak dobre same w sobie, ze z powodzeniem moga robic za cale danie!
OdpowiedzUsuńZgadza się. Zwłaszcza gdy zrobione są z młodych ziemniaczków. Wtedy do szczęścia nie trzeba nic więcej. No może zimnego kefiru :)
OdpowiedzUsuńSuper sałatka! jeszcze takiej nie robiłam, więc na pewno spróbuję :) Dziękuję za udział w akcji :)
OdpowiedzUsuńPolecam, jest na prawdę smaczna :)
Usuń