Szukaj na tym blogu

Drukuj

11 czerwca 2012

Sałatka ziemniaczana na ciepło

Taki oto kartoffelsalat dostałam w Wiedniu jako dodatek do Wienerschnitzla. Prawdziwie austryjacka sałatka z ziemniaków, cebuli i skwarków.



Składniki (dla 3-4 osób):
  • 1 kg ziemniaków (mogą być młode)
  • 2 średnie cebule
  • 150g tłustej szynki pokrojonej w kostkę (lub boczku)
  • 200mln gorącego bulionu warzywnego
  • 2-3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz 
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Większe pokrój w ćwiartki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Szynkę pokrojoną w kostkę zrumień na patelni. Na wytopionym tłuszczu z szynki zeszklij cebulę, podlej ciepłym bulionem i zagotuj. Do marynaty dodaj cukier, ocet, sól i pieprz do smaku. Włóż na patelnię ugotowane ziemniaki, wymieszaj, aby dokładnie pokryły się marynatą. Duś ziemniaki przez kilka minut na małym ogniu. Do ziemniaków dodaj szynkę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!




5 komentarzy:

  1. Fajna sałatka i jak dla mnie mogłaby być nawet letnim obiadkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm... Takie salatki sa tak dobre same w sobie, ze z powodzeniem moga robic za cale danie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgadza się. Zwłaszcza gdy zrobione są z młodych ziemniaczków. Wtedy do szczęścia nie trzeba nic więcej. No może zimnego kefiru :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super sałatka! jeszcze takiej nie robiłam, więc na pewno spróbuję :) Dziękuję za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń