Mocno kremowy dzięki serkowi mascarpone. Podwójnie truskawkowy. Smaczny, lekki letni deser.
Składniki:
Na spód:
- opakowanie maślanych herbatników (ok. 150g)
- 100g migdałów
- 1 łyżka masła
Na masę:
- 500g jogurtu greckiego
- 250g mascarpone
- 500g truskawek
- 2 łyżki cukru pudru
- 6 łyżek żelatyny
- 100ml wrzątku
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Na wierzch:
- 500g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
Spód formy wyłóż folią spożywczą a boki wysmaruj masłem. Herbatniki i migdały drobno pokrusz (możesz to zrobić przy pomocy blendera) i wymieszaj z roztopionym masłem. Tak przygotowaną masą wyłóż dno tortownicy, mocno ubijając tak, aby masa stworzyła twardy spód. Wstaw do lodówki do czasu przygotowania masy serowej. Żelatynę rozpuść w 100ml przegotowanej wody i wystudź. Ser mascarpone utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj jogurt grecki i ekstrakt waniliowy. Truskawki do masy serowej zmiksuj w blenderze, dodaj do masy serowej, dobrze wymieszaj. Masę delikatnie połącz z żelatyną. Przelej masę na spod z herbatników, całość włóż do lodówki na około 1h. W tym czasie rozpuść galaretki w 2 szklankach przegotowanej wody. Truskawki przeznaczone do galaretki rozgnieć widelcem i dodaj do przestudzonej galaretki. Na lekko ścięty sernik przelej delikatnie galaretkę. Sernik wstaw do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Fajny serniczek:-)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie,ostatnio zrobiłam z gotowego sernika na zimno(z Lidla)wyszedł bardzo dobry ale koniecznie muszę wypróbować pani przepisu.
OdpowiedzUsuń