Szukaj na tym blogu

Drukuj

16 czerwca 2012

Truskawkowy sernik na zimno

Mocno kremowy dzięki serkowi mascarpone. Podwójnie truskawkowy. Smaczny, lekki letni deser.


Składniki:

Na spód:
  • opakowanie maślanych herbatników (ok. 150g)
  • 100g migdałów 
  • 1 łyżka masła

Na masę:
  • 500g jogurtu greckiego
  • 250g mascarpone
  • 500g truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 6 łyżek żelatyny
  • 100ml wrzątku
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Na wierzch:
  • 500g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
Spód formy wyłóż folią spożywczą a boki wysmaruj masłem. Herbatniki i migdały drobno pokrusz (możesz to zrobić przy pomocy blendera) i wymieszaj z roztopionym masłem. Tak przygotowaną masą wyłóż dno tortownicy, mocno ubijając tak, aby masa stworzyła twardy spód. Wstaw do lodówki do czasu przygotowania masy serowej. Żelatynę rozpuść w 100ml przegotowanej wody i wystudź. Ser mascarpone utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj jogurt grecki i ekstrakt waniliowy. Truskawki do masy serowej zmiksuj w blenderze, dodaj do masy serowej, dobrze wymieszaj. Masę delikatnie połącz z żelatyną. Przelej masę na spod z herbatników, całość włóż do lodówki na około 1h. W tym czasie rozpuść galaretki w 2 szklankach przegotowanej wody. Truskawki przeznaczone do galaretki rozgnieć widelcem i dodaj do przestudzonej galaretki. Na lekko ścięty sernik przelej delikatnie galaretkę. Sernik wstaw do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Smacznego!



Truskawki 2012



3 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie,ostatnio zrobiłam z gotowego sernika na zimno(z Lidla)wyszedł bardzo dobry ale koniecznie muszę wypróbować pani przepisu.

    OdpowiedzUsuń