Szukaj na tym blogu

Drukuj

6 lutego 2012

Sos czosnkowo-ziołowy

Sos czosnkowo-ziołowy to znakomity dodatek do sałatek. Doskonale sprawdza się także jako dip do warzyw, chipsów, pizzy, zapiekanek,  mięsa z grilla, kanapek i wielu innych potraw.

Składniki:
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 3-4 ząbki czosnku (można dać więcej, wtedy sos będzie bardziej czosnkowy)
  • łyżeczka posiekanego koperku (można użyć także suszonego)
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/6 łyżeczki soli
Jogurt wyłóż do miski. Dodaj majonez oraz czosnek - drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę.Dodaj sól, pieprz i koperek. Całość dokładnie wymieszaj - można do tego celu użyć blendera. Tak przygotowany sos najlepiej odstawić na około 20 minut do lodówki aby się przegryzł. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz