Sos czosnkowo-ziołowy to znakomity dodatek do sałatek. Doskonale sprawdza się także jako dip do warzyw, chipsów, pizzy, zapiekanek, mięsa z grilla, kanapek i wielu innych potraw.
Składniki:
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 3-4 ząbki czosnku (można dać więcej, wtedy sos będzie bardziej czosnkowy)
- łyżeczka posiekanego koperku (można użyć także suszonego)
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/6 łyżeczki soli
Jogurt wyłóż do miski. Dodaj majonez oraz czosnek - drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę.Dodaj sól, pieprz i koperek. Całość dokładnie wymieszaj - można do tego celu użyć blendera. Tak przygotowany sos najlepiej odstawić na około 20 minut do lodówki aby się przegryzł. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz